Забавления в околността


Местността край Созопол предлага различни възможности за развлечение - културни, спортни, природни и такива, които изискват само да се отпуснете и да се наслаждавате на околната среда. Сигурни сме, че следващите предложения ще Ви позволят да разберете повече за смисъла на нашия "град на спасението".

Слънчеви бани


Харманският плаж е само един от прекрасните плажове в местността, който предлага разнообразие от преживявания. За тези от Вас, които искат да прекарат деня си в събиране на слънчеви лъчи и морска сол, с разхлаждаща напитка и любима книга в ръка, на разположение са няколко различни плажа, които откликват на всеки тип предпочитания. От семействата с малки деца предпочитани са плитките води на плажовете "Златка рибка" и "Каваци", а любителите на диви плажове могат да се насочат към неохраняемия "шофьорски" плаж, където ще ги посрещнат красивите пясъчни дюни.

Плажен спорт


Спортните натури рядко могат да стоят с часове на едно място и затова на харманския плаж могат с лекота да комбинират слънчевите бани с различни видове спорт - плажен волейбол, каране на кану или водно колело, плуване и бягане, а защо не и сутрешна йога за тонус и добро настроение. Често през август, когато вятърът и морето започнат своята игра, почитателите на различни видове сърфиране, могат да покажат своите умения и да се насладят на скоростни забавления.

Подводен свят


Жадни за морски приключения и любопитни да откриете нови светове, имате възможност да се гмурнете в созополските води и да опознаете красотата на морското дъно. Водолазните центрове предлагат различни услуги както за начинаещи, така и за напреднали подводни плувци. Дълбоките води може да не са за всеки, но това не трябва да Ви спре да опознаете морското дъно - насочете се към най-близкия магазин за спортни стоки, вземете си маска и шнорхел и с приключенски дух разгледайте разнообразието от морски създания.

Яхтен круиз


Мореплавателите могат да се насладят на любимото си морско пътешествие от различни яхти и катамарани, които ги очакват на "Марина Порт Созопол". Полудневен яхтен круиз с група приятели, круиз до остров "Св.Анастасия" или плаване по залез слънце с любимия човек - всяко едно от тези преживявания ще Ви подтикне към вдъхновяващи и запомнящи се летни моменти.

Морска разходка


Местни туристически лодки и корабчета предлагат възможност да се насладите на романтичния залез, докато плавате в морските води около магичния Созопол. Плавайки, пред Вас ще се открият красиви гледки към остров "Св. Иван", "Св. Петър", остров „Св. Кирик и Юлита”, мидените плантации, нос Скамни в стария град, нос Колокита и различни заливи около Созопол.

Остров "Свети Иван"


Богат на история и легенди, остров "Св. Иван" се намира само на около километър от Созопол и привлича изследователите по дух да разкрият още една част от българското наследство. До острова може да стигнете с лодка и веднъж стъпили на това божествено място, насладата от откриващата се гледка ще Ви завладее мигновено. Островът е обявен за защитена местност и е дом на редки и застрашени видове птици.

Магията на стария град


Разхождайки се в "Стария град" на Созопол ще усетите прилив на вдъхновение и желание за творчество. Художници, артисти, музиканти и всякакви хора на изкуството завладяват погледите на минувачите и успяват да разкрият малка част от магията на града. Китните римни (малки улички), старите къщи, рибарското пристанище, художествените галерии, малките магазинчета за сувенири и смокиновите дръвчета допринасят за романтичното усещане в стария град на Созопол и засилват магията на това райско кътче.

Пропит с история


Освен с романтичния си дух, Созопол привлича пътешественици от цял свят и със своята богата история. Старият град на Созопол е обявен за архитектурен и археологически резерват „Старинен Созопол” и в обхвата му влизат около 180 възрожденски созополски къщи от средата на XVIII и началото на XIX в.

В културно-историческата си обиколка може да включите етнографската сбирка с експонати, дарени от местното население, археологическия музей, архитектурно-историческия комплекс „Южна крепостна стена и кула”, както и църквата "Св. Богородица", вписана в списъка на ЮНЕСКО.

Културна програма


На територията на града се провеждат различни културни мероприятия, като някои от тях може да посетите напълно безплатно, а за други е необходимо да планирате предварително закупуване на билети. Фестивали, конкурси и празници на изкуствата са само част от културната програма на града.

Ето и някои от тях с обичайните периоди на провеждане:

  • Международен фестивал "Солей" - началото на месец юни;
  • Международен младежки фестивал "Музите" - м. юли;
  • Празници на изкуствата "Аполония" - края на м. август до началото на м. септември.

Скрити маршрути


Морски пейзажи в комбинация с горски походи сред природата събуждат интереса на тези от Вас, които търсят разнообразие от природни забележителности. Непознати за повечето туристи горски пътеки могат да накарат любителите на еко маршрути да поемат лек завой извън познатите граници на Созопол, озовавайки се сред богатство от зеленина.

Панорамна гледка


Веднъж достигнали до най-високата точка в местността - връх "Бакърлъка", пред Вас ще се открие чудесна панорамна гледка, от която имате възможност да разгледате както Бургаския, така и Созополския залив. Едно от романтичните места в района и само на около 15км от Созопол, защитена местност "Бакърлъка" привлича влюбени двойки и природолюбители с красивата си природа и разнообразие от животински и растителни видове.

Легенди сред природата


Предложенията ни към тези от вас, които обичат да прекарват време сред природата, продължават с мистичния национален парк "Ропотамо". Освен с богато биоразнообразие, резерватът се отличава и с различни маршрути, които водят до красиви заливи, уникални скални образувания и природни феномени. В обхвата на резервата са различни защитени територии, а руини на древни крепости и езически светилища разкриват историята на местността и разказват интересни легенди.

По стъпките на боговете


Една от най-посещаваните забележителности, тракийското светилище "Бегликташ", се смята за магично и мистично място, където древните тракийци отдавали своята почит на Бога – Слънце и Богинята – Майка. Считан за силен енергиен център, в "Бегликташ" може да преминете по „пътя на изпитанието”, да седнете на скалния "трон на Бога", да изкачите най-високия менхир (огромен заоблен камък), на който се намира "стъпката на Бога Слънце" или да преминете под обърнатото сърце на Апостол таш.

Тайнствено спокойствие


Местността около нос Акин, на близо 10км от Созопол, е истински магично място, на което може да се насладите на спокойните морски води от страна на залив "Вромос" и същевременно да усетите закачливата игра на вълните от друга страна на крепостта "Акра". В края на носа пред Вас се открива прекрасна гледка към морската шир и скалите "Биволите". Местността около "Акра" разкрива очарователна гледка към Бургаския залив, а по залез слънце може да се насладите на приказно спокойствие и романтика.

Автентичен вкус


Един от най-добрите начини да удължите удоволствието от ваканцията си в Созопол е като пренесете автентичния спомен за това магично място у дома. Бурканче зелен еликсир, пълен със смарагдови плодове, приготвен по семейна рецепта, ще Ви припомни за романтичните разходки из морската алея на стария град и аромата на смокиновите дръвчета. Опитали характерното за Созопол сладко от зелени смокини, желанието Ви да споделите този вкус с любими хора ще нараства с всяка лъжичка.